Ali je bolečina, ko jo zaznavamo v področju glave, vedno glavobol.

Glavobol spada med najpogostejše zdravstvene težave, ni pa vzorčno povezan z drugimi boleznimi. Obstajajo več vrst glavobolov. Migrena, tenzijski glavobol, sinusni, hormonski in itd.

Mišice v vratu imajo kompleksno strukturo, ki so odgovorne za združitev glave s preostalim delom telesa. Na glavi in vratu je več kot sto različnih mišic. Pritrjene so na kosti, notranjo stran kože, oči, druge mišice, jezik in itd. Za razliko od ostale dele človeškega telesa, vrat ima največ mišic katere držijo glavo na mesto, zagotavlja širok razpon gibov, in ščiti žilne in živčne strukture. Vratne mišice so razdeljene v ločene skupine glede na njihov izvor.

Bolečina, ki jo zaznavamo v področju glave ali je vedno vzrok v področju glave?

Ne.

Pri meni je prišla stranka, katera je povedala da ima nenavadne težave. Po opisu pove da občuti tesnoben občutek in napade. Športnik je. Trenira tri krat na teden. Diha (evpnoičen) normalno. Po izvidih ščitnica, srce, uz vratnih arterij, sinuse, test obremenitve je v mejah normale. Po zgledu ni bilo nič nenavadno razen da je bil bled v obrazu.

Zaradi posebne zgradbe in funkcije bom na kratko opisala sklepa med zatilnico in prvim vratnim vretencem C1 (nosač – atlas) ter drugim vratnim vretencem (okretač – axis) v zgornjem ali subokcipitalnem delu vratne hrbtenice.

Atlantookcipitalni sklep (articulatio atlantoccipitalis) je povezava med atlasom in temensko kostjo. Je dvoosni in parni sklep. Nahaja se med zgornjimi površinami nosača – fovea (majhna jama v kosti), articulares (združitev dveh kosov, tako da je možno gibanje med njima), superiores (nekaj, kar je večje ali je nad).

Atlantoaksialni sklep (articulatio atlantoaxialis) povezuje prvo in drugo vratno vretence ter se deli v medialni in lateralni sklep.

Medialni sklep (articulatio atlantoaxialis mediana) je sklep, ki povezuje zob okretača (axis) s sprednjim lokom nosača in prečno vezjo (ligamentum transversum atlantis). Konveksna sklepna površina je na sprednjem delu zoba okretača, konkavna pa je na sprednjem loku nosača (fovea dentis).

Lateralni sklep (articulatio atlantoaxialis lateralis) je parni sklep med lateralnimi deli nosača (massae laterales) in zgornjimi sklepnimi površina mi na okretaču (facies articularis superior axis).

Zveze med atlasom in zatilnico krepita dve vezivni opni, sprednja in zadnja membrana:

– posterior atlantookcipitalna membrana,

– anterior atlantookcipitalna membrana.

Na vsaki strani membrane so odprtine, ki služijo kot vhod arterije in subokcipitalnega živca. Stranske vezi so odebeljeni deli sklepnih kapsul, ojačani s svežnji fibroznega tkiva, ki so usmerjeni poševno navzgor in so pritrjeni na zgornje vratne temenske kosti ter spodaj za zgornjo mejo posteriornega loka atlasa.

Kateri so vzroki za glavobol?

Odkriti izvor težave v glavi je zapleten postopek.

Veliko strank, ki prihajajo na terapijo, se pritožuje nad bolečinami v spinalnem (vratni) del in glavobolom. Spinalni del (vratni del) je zapleteni predel človeškega telesa in maser mora biti dobro poučen, da zna izvajati masaže točno na tem predelu.

Posteriorna atlantookcipitalna membrana je tanka membrana in bolečine lahko izvirajo iz prirojenih stanj ali degenerativnih sprememb (osifikacija). Pri okosteneli posteriorni atlantookcipitalni membrani lahko pride do cervikalne mielopatije (poškodba hrbtenjače), ki je sicer redka, ampak mogoča. Pogosta je pri ljudeh, ki opravljajo enolično delo (na primer vožnja avtomobila).

Pogosti vzrok glavobola je okvara vratne hrbtenice, ki je okostenela. Zaradi napetosti, ki so posledica dolgotrajne in neustrezne drže, pride do zategnjenosti v vratu, omejen je zasuk glave v določen položaj, pojavijo se bolečine pri sedenju, pokanje v vratu, migrena, otopelost, mravljinčenje v prstih, vrtoglavica in vse to povzroča glavobol in slabo počutje.

Tudi osebe z dolgimi lasmi so bolj izpostavljene nevarnosti za degenerativne spremembe v tej membrani (če si na primer po treningu takoj si ne posušimo las ali če smo izpostavljeni prepihu ali vetru…).

Vratna hrbtenica je lahko na prvi pogled popolnoma zdrava, vendar lahko pride zaradi različnih vzrokov do utesnitve živcev (spondilolisteza) ter vratnih arterij, kar vodi do vnetja in posledično do glavobola in slabo počutje.

Vratna hrbtenica je sestavljena iz 7 vratnih vretenc, med katerimi se nahajajo medvretenčne ploščice ali diski, ki delujejo kot amortizerji. Iz odprtin med vretenci in diski izhajajo spinalni živci, ki oživčujejo zgornji predel telesa in glavo.

V vratu se nahajata dve vratni arteriji, ki potujeta po odprtinah v stranskih odrastkih vretenc in sta odgovorni za dovod krvi v možgane, in štiri vene jugularis, ki odvajajo deoksigenirano kri iz možganov.

Odprtine v stranskih odrastkih vretenc so edinstvene in se nahajajo samo v vratu.

Utesnjenost arterij je lahko posledica degenerativnih sprememb na hrbtenici, kot so: stanjšanje medvretenčnega diska, obraba fasetnih sklepov in posledično nestabilnost vratne hrbtenice, krvni strdki, tumorji, zdrs vretenca čez sosednje vretence, spondilolisteza.

Poleg naštetih razlogov je lahko glavobol posledica vnetja trigeminalnega (trovejnega) živca, ki oživčuje celotno lobanjo in je povezan s prvimi tremi vratnimi vretenci C1 (atlas), C2 (axis), C3.

Živci, ki izhajajo na nivoju vretenc C5, C6 ter C7, so večinoma povezani z rokami.

Do vnetja živca lahko pride zaradi prehlada, diskus hernije, spondiloze in itd.

Da se izognemo dragim zdravniškim pregledom (RTG, MR itd.) in uporabi zdravil, je več možnosti. Seveda je vse odvisno od stopnje napetosti vezi v vratu. Za zelo uspešne so se izkazale vse vrste ročnih terapevtskih masaž, tehnika raztezanja, sproščanje – vzpostavi se funkcija vezi, sprosti se napetost mišic v vratnem delu, s tem se tudi varno in učinkovito odpravi vrtoglavico, bolečine v glavi ali slabo počutje.

Vedeti moramo, da lahko stres in napačna drža pri držanju glave hitro povzroči glavobole in bolečine v vratnem delu hrbtenice, pa tudi v ramenih. Vendar pa stres in nepravilna drža poleg bolečine in težave v glavo, ogrožata tudi zdravje vaših notranjih organov, zato so možne tudi prebavne težave, slaba cirkulacija, težave z dihanjem in številne druge težave.

POSTERIORNA ATLANTOOKCIPITALNA MEMBRANA

Posteriorna membrana (trak) je tanka plast tkiva, ki pokriva in povezuje glavo ter vrat. Je pomemben del na kateri maserji ne smejo pozabiti.

Je široka in sestavljena iz gostih tankih vlaken. Zgoraj je povezana s posteriornim robom foremen magnuma (to je velika odprti-na v temenski kosti lobanje, skozi katero vstopa podaljšana hrbtenjača), spodaj pa se nahaja za zgornjo mejo posteriornega loka atlasa (to je prvo vretence C1, ki ima večjo os za razliko od ostalih vretenc in skupaj z osjo oblikuje ter povezuje lobanjo in hrbtenico). Je nadaljevanje ligamentov hrbtenice (ligamentum flavum).

Posteriorna membrana je tesno in globoko povezana s capitis posteriores minores, to je majhna mišica glave. Izvira z ozko konico iz zgornjegaloka atlasa, se širi navzgor in se pripne na glavno kost zatilnice (okcipi-talno kost).

Subokcipitalne mišice so mišice zadnjega dela vratu. Suboccipitals leži na dnu lobanje, pod okcipitalno kostjo in je mišica, ki je zelo pomembna. Skrbi za to, da se nam koža na obrazu oziroma pod čeljustjo ne poveša. Ta mišica, ki zajema zadnji del lobanje, sodi med temenske mišice.

Rectus capitis posterior minor je eden izmed štirih parov mišic, ki sestavljajo skupino subokcipitalnih mišic (sub pomeni spodaj, zatilno, ki se nanaša na temenske kosti).

Ostali trije pari subokcipitalnih mišic vključujejo

– rectus capitis posterior major,

– obliquus capitis superior in

– obliquus capitis inferior.

Nahajajo se globoko, nekoliko pod poševnim kotom med zatiljem, prvima dvema vratnima vretencema in temenom. Te mišice ohranjajo stabilnost v atlantoaksialnem sklepu, usklajenost med tilnikom in zgornjim vratnim vretencem, prav tako pomagajo ohraniti položaj zgornjih vretenc pri foramen magnum. Podpirajo pravilno delovanje živčnega in žilnega sistema ter povezanih struktur. Zaradi pravilne poravnave v tej regiji podpirajo pretok krvi in cerebrospinalne tekočine, ki varuje, blaži udarce in neguje možgane ter hrbtenjačo.

V suboccipitals se ustvarjajo tudi drobni premiki glave. Ti subtilni premiki so še posebej pomembni pri ohranjanju prostorske orientacije in pri zavesti o položaju glave, medtem ko je telo v gibanju. Če iz lobanje izvirajo napetosti, adhezije ali skrajšane subokcipitalne mišice, lahko to privede do globalne kognitivne disfunkcije, če je kroženje ali pretok likvorja moten.

Izmed štirih parov subokcipitalnih mišic je najbolj pomemben par rectus capitis posterior minor. Glavna funkcija, ki jo zagotavlja, je podaljšanje glave. Par je inerviran z zadnjim ramusom prvega vratnega spinalnega živca C1, mišica pa prejema prekrvavitev iz vretenčne arterije in okcipitalne arterije. Njena vlakna se podaljšajo na zunanjo površino okcipitalne kosti, med spodnjo nihalno črto in foramen magnum. Ustvarja mehansko povezavo med rectus capitis posterior minor ter pretok cerebrospinalne tekočine med lobanjo in hrbtenico.

Funkcionalna neravnovesja, šibkost v tej mišici ali pridruženih mišicah lahko povzroči glavobol, kognitivne težave in bolečine.

Redna masaža vratu zmanjšuje tveganje za srčni infarkt, bolečine v glavi, bolezni srca, krvni tlak in na splošno za zdravje človeka.

Mišice v vratu in struktura je zapleten proces in je potrebno dobro znanje in prakse za masažnega terapevta. Če masažni terapevt ne razume in ne ve, kaj ima točno pod njegovimi prsti, njegovih rok stranki ne bodo prinesli nič dobrega. Lahko naredi več škode kot dobrega.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.

1 misli na “Ali je bolečina, ko jo zaznavamo v področju glave, vedno glavobol.

  1. Pingback: Kako premagati bolečine v vratu? Nasveti za zdrav vrat

Komentarji so zaprti.