Ali so bolečine v ramenih res vedno vzrok za bolečine?

Bolečina v ramenskem sklepu ni samo kalcinacija ali poškodba.

Poznamo več vzrokov bolečine v ramenskem sklepu:

– Breme pojavijo se kot posledica neustreznega treninga,

– Pogostost gibanja, prevelikega razpona gibanja do zakrčenosti,

– Hitrost, pri hitrosti velikokrat ne pazimo na gibe, lahko pa so mišice rotatorne manšete na primer notranja rotacija bolj močna, kot zunanja,

– Prehrana – prehranjevanje igra veliko vlogo na splošno za naše zdravje, je najpomembnejši vzrok za bolečine.

Kaj pa, če to ni vse.

Kot v mojem primeru. K meni je prišla stranka z bolečinami v ramenskem sklepu. Povedal mi je, da je obiskal več različnih terapevtov in vedno so mu zdravili rame. Čas je mineval, izboljšanja pa ni bilo.

Pri prvi masaži nisem odkrila težave, ker sem čakala na reakcijo od moje prve masaže. Pri drugi masaži sem ugotovila da težava sploh ni v rami ampak v mišici dolge glave in anaconeus mišici.

Vsi smo že slišali za TRICEPS BRACHII ali samo triceps ( troglava mišica) to je velika mišica na zadnji strani roke. Sestavljena je iz treh delov zato je tudi dobila ime triceps.

– Dolga glava   (Long head),

– Medialna glava   (Medial head),

– Lateralna glava   (Lateral head).

Vse tri mišice izvirajo iz različnih točk:

– Mišica dolga glava izhaja iz infraglenoidni tubercle (Infraglenoidni tubercle je del lopatice, iz katerega izhaja dolga glava mišice triceps brachii), ki se nahaja na stranskem delu lopatice, pod vdolbino lopatice (glenoidno votlino).

– Medijalna glava izhaja iz dorzalne (hrbne strani) površine nadlahtnice, tik nižje od utora radialnega žleba, (radialni žleb je široka, a plitka poševna vdolbina na sredini stranske meje kosti humerusa) Humerus je dolga kost nadlahtnice v roki, ki poteka od rame do komolca. Povezuje lopatico in obe kosti spodnjega dela roke, radius in ulno (Radius in ulna sta dolgi kosti, ki sestavljata podlaket in segata od komolca do zapestja)

Medijalna glava je prekrita z lateralno in dolgo glavo mišico. Vidna je distalno (najdaljša točka) od nadlahtnice.

– Lateralna tako kot medijalna izvira iz dorzalne površine nadlahtnice, lateralno (iz strani) in proksimalno (bližje) od utora radialnega žleba.

Vse tri končajo z eno samo tetivo, olecranon na ulni. Eden del konča v zadnjo steno zglobne kapsule komolčnega sklepa, tam ko so burze (blazine). Drugi del kite se širi v fascijo podlakti in skoraj prekriva mišico anconeus.

ANACONEUS  

Nekateri menijo da je mišica anaconeus nadaljevanje mišice triceps.

Je majhna mišica na zadnji strani komolčnega sklepa, tik na olecranonskega odrastka ulne (glava komolca) Izvira na površini lateralni epikondil nadlahtnice, pripne se na zgornjo posteriorno(zadnjo) površino ulne in iz strani olecranona.

Dolga glava od mišice triceps, je edinstvena med tremi glavami, ki deluje na dva različna sklepa (Biartikularne mišice so mišice, ki prečkajo dva sklepa). Dolga glava prečka komolčni in ramenski sklep. Skrbi za izteg rame, vključen je tudi v addukcijo roke in pomaga pri splošni stabilnosti roke v ramenskem sklepu. Vse tri skupaj predstavljajo 70% debeline naše roke.

Degenerativne spremembe v mišice je postopno napredovanje ali poslabšanje stanja. Niso samo negativne, ki vplivajo na kakovost življenja. Je širok pojem.Pod degenerativne spremembe spada tudi na primer odločitev da bomo hodili v fitnes in si preoblikovali postavo
Nekateri ljudje telovadijo od nekdaj, nekateri pa začnejo pri petdesetih. To je popolnoma nepomembno, pomemben je čas v katerem se ta sprememba izvede. Če se preveč forsiramo in prehitro dosegamo rezultate, se izvaja velik napor na mišice, tetive, vezi in sklepe. 

Aktivna mišica proizvaja mlečno kislino. Pri telovadbi oz obremenitvi se količina mlečne kisline poveča. Do kopičenja večje količine mlečne kisline lahko pride tudi zaradi že obstoječe degenerativne spremembe – mišični vozel (miogenoza). To je fiziološki proces, ki ga je mogoče razložiti s spremembo beljakovin v mišici in to privede do zmanjšanega pretoka kisika v krvi ter posledično do povečanja napetosti ter zakrknjenosti. Lahko tudi pride do fibroze (zakostenevanje) tkiv, kakor v vezeh tako tudi v mišicah.

Fibroza tkiva je ko se formira višek vezivnega tkiva- na primer v tej zgodbi zaradi dvigovanja uteži. Samoregulacija, če treniramo za moč, (dvigovanje uteži) telo se samoregulira in se samo zdravi, zaradi dvigovanja uteži vezi postajajo močnejše, ampak izgubljamo elastičnost v vezah in posledično tudi pri mišicah. Če treniramo gimnastiko je manjša verjetnost da pride do fibroze.

Lahko tudi pride do fibrozne displazije (strukturo kosti tvorijo vlaknasta oteklina). Pojavlja se pri odraščanju in mladostnikih ki pretiravajo z dvigovanjem uteži.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.