Ali vas pred operacijo lahko reši masaža karpalnega kanala?

KARPALNI KANAL (nervus medianus) Pri sindromu karpalnega kanala gre za utesnitev medialnega živca, ki se nahaja v tunelu, ki ga tvorijo kosti in čvrsta opna na spodnji strani zapestja.

Ta prehod (karpalni ali zapestni kanal) je tog. Če tkivo v njem oteče, pritiska na živec oziroma ga stisne. Ta pritisk na živec povzroča hude bolečine. Temu pravimo sindrom zapestnega kanala

Kite mišic upogibalk prstov so obdane s kitami ovojnicami, ki jih varujejo pred zunanjimi silami. Kite s kitnimi ovojnicami potekajo skupaj z medialnim živcem skozi zapestni kanal, ki ga tvorijo kosti. Prostor v zapestnem kanalu je strogo omejen s kostmi. 

Vsako vnetje kit oziroma kitnih ovojnic, ki ima oteklino, ima posledično potrebo po večjem prostoru, zato stisne zdrava tkiva, ki so okoli njih (medialni živec). Živci so zelo občutljivi na kompresijske sile, zato ne morejo več normalno prenašati živčnih impulzov. Omrtvičenost prstov oživčenih z medialnim živcem je glavna značilnost nevropatskih simptomov sindroma zožitve karpalnega kanala. 

Prvi znaki karpalnega sindroma so: neprijeten in pekoč občutek, mravljinčenje v prvih treh prstih (palec, kazalec in sredinec). Ti znaki se pojavljajo ponoči, ko telo počiva. Stanje se sčasoma slabša, prsti izgubljajo občutek za dotik (od palca do polovice prstanca). V napredovani obliki degenerativne spremembe pa opeša in izgine tudi del mišic v palčevi kepi. Človek lahko občuti bolečino v ramenu in celi roki.

Slika prikazuje cono senzoričnih in motoričnih simptomov.

Neprijeten občutek v prstih se lahko pojavlja več mesecev, včasih s prekinitvami, odvisno od stopnje prizadetosti živca. Dlje ko trajajo težave, daljše in slabše je okrevanje. Dolgotrajen pojav sindroma karpalnega kanala lahko vodi v trajno poškodbo živca, v stalno omrtvičenje in atrofijo nekaterih mišic v dlani. Stanje je potrebno zdraviti takoj. Mišice, ki atrofirajo pri dolgotrajni okvari, se ne popravijo več. Mišice postanejo šibke, njihova moč je okrnjena, pride pa tudi do izgube mišične mase. V primerih začetne in blage utesnitve karpalnega kanala zadostuje počitek v opornici. Ker se omrtvičenost pojavlja običajno med spanjem, ko je zapestje upognjeno, lahko bolečino lajša posebna opornica, ki drži zapestje v iztegnjenem položaju. 

Odsotnost neprijetnih znakov pomeni, da živec trenutno ni stisnjen in se stanje ne slabša. S pomočjo določene terapije in masaže sprostimo mišice, zmanjšamo njihov tonus (oteklost) in zmanjšamo pritisk na medialni živec. Pritisk na medialni živec se lahko odraža po vsej njegovi poti, od spodnjega dela vratne hrbtenice, pa vse do prstov na rokah. Če sprostimo aktivne in lateralne točke, ki so v mišicah, lahko dosežemo da se odvečno tkivo, ki je nastalo okoli kitnih ovojnic razrahlja in ga telo lahko absorbira prek limfe. S tem se poveča prostor v zapestnem kanalu in ni več kompresije na medialni živec. 

Vratnih živcev (cervical nerves) je osem parov. Ti živci izhajajo iz zgornjih vratnih vretenc, razen živca C8, ki izhaja iz spodnjega vretenca C7. Ti živci so priključeni na mišice v zgornjem delu telesa in so najpomembnejši v živčnem sistemu. Vratni živci stimulirajo zgornji del telesa.
Glava in vrat so obživčeni z vratnimi živci C1, C2, C3. Prsni koš, prepona in mišice, ki so pomembne za dihanje, so obživčene z živci C3, C4, C5. Živci C5, C6, C7, C8 in T1 so pomembni za delovanje rok, ramen, pa tudi nekaterih mišic v prsnem košu.

Sindrom karpalnega kanala je oblika degenerativne spremembe. Lahko se pojavi na eni ali obeh rokah. Pojav je pogost, posebno pri ženskah v srednjih letih oziroma v različnih starostnih obdobjih, odvisno od dela, ki ga opravljajo. Nekateri dokazi kažejo na to, da lahko porušeno ravnovesje ženskih spolnih hormonov povzroči kopičenje tekočine v sklepih, ki lahko v času menopavze otekajo. Opisani problemi lahko nastanejo tudi med nosečnostjo, pri preobremenjenosti oziroma ponavljajočih gibih, pri prekomerni teži, lahko je vzrok fizično delo itd. Pri hipotiroidizmu (vnetje ščitnice) se tekočina nabira v tkivu, zaradi česar oteče, pojavi se lahko tenosinovitis (vnetje v sklepih, tetive – sinovialna tekočina).
Obstajajo vaje, s katerimi si lahko pomagamo pri sindromu karpalnega
kanala.

VAJA
Sedemo na pete. Pazimo, da stopal nimamo skrčenih oziroma da se prsti ne opirajo ob tla. Roke položimo med noge tako, da so dlani, prsti obrnjeni proti petam. S celotno dlanjo smo na tleh, hkrati pa pazimo, da zadnjice ne dvignemo iz sedečega položaja oziroma sedenja na petah. Ta vaja je zelo učinkovita, paziti pa moramo, da jo pravilno izvajamo.
Pomoč lahko poiščete tudi pri terapevtu. Terapevt dlan raztegne tako, da jo položi na trdo podlago, nato z obema rokama pritisne na določeno mesto, da bi se ligament raztegnil.

Ena izmed metod, s katero si lahko pomagamo, je tudi KINESIO TAPING (tehnika lepljenja elastičnih trakov). Kinesio taping je nasprotna metoda klasičnemu povijanju. S to metodo dvignemo kožo in podkožno tkivo, s tem povečamo prostor med mišico in kožo, to pa omogoči sprostitev pritiska na živce in posledično popustitev bolečine. Poveča se pretok krvi in dotok hranilnih snovi, poveča se pretok limfe. Možna je tudi drugačna aplikacija. Pri nestabilnosti ali omejeni gibljivosti spremenimo samo tehniko lepljenja, tako da dosežemo delno oporo mišičnemu tkivu in pomoč pri opravljanju določenih gibov.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.