Bolečine v ramenih so lahko nočna mora!

Obstaja nešteto razlogov za nastanek bolečine v ramenih. Naj pogostejše bolečine nastajajo ob poškodbi ali degenerativnih spremembah. Degenerativne spremembe nastajajo skozi leta zaradi nepravilnih gibov ali naglih gibov, pomankanje določenih gibov ali nepravilne prehrane.

Rama ali roka na splošno je najbolj kompleksen del človeškega telesa  zaradi svoje velike mobilnosti.  

Ramo sestavljajo štirje sklepi, in sicer sternoklavikularni, akromioklavi kularni, skapulotorakalni ter glenohumeralni. Sestavljena je tudi iz več  mišic, potekajočih v različnih smereh, ki prekrivajo in premikajo ramenski sklep. Je najbolj gibljiv sklep v našem telesu, saj omogoča celo paleto  gibov: predročenje (fleksija), zaročenje (ekstenzija), odročenje (abdukci ja), priročenje (addukcija), medialno oziroma notranjo rotacijo, lateralno  oziroma zunanjo rotacijo in kroženje (cirkumdukcija). 

Kalcinacija oziroma kalcifikacija je ena izmed degenerativnih sprememb  ramenskega sklepa. Najpogosteje nastane na območju vezi rotatorne  manšete.  

Vez je tkivo, ki povezuje posamezne kosti. Je kot močan sukanec, ki se je  čvrsto pritrdil na konce kosti. Vezi povezujejo kosti tesno skupaj in s tem  preprečujejo ali skrajno omejujejo njihovo gibanje. 

Kalcinacija nastane zaradi zakisanosti telesa. Zaradi nakopičenih strupov  ima organizem težave s presnovo. Pojavljajo se vnetja kosti in okužbe z  mikroorganizmi, posledica je povečanje protina v telesu. Protin oziroma  urični artritis je presnovna bolezen, ki povzroča vnetje sklepov. Vzrok  težav je povišana koncentracija sečne kisline v krvi, ki se v obliki kristalov mononatrijevega urata odlaga v vezi in sklepnemu hrustancu ter tako  nastane vnetje in bolečine v rami. Teh snovi je veliko tudi v določenih  vrstah hrane, zato se je dobro izogibati jedem bogatih s porinom, kot so  jetra, drobovina, perutnina, stročnice.  

Soda bikarbona je zelo učinkovita za zmanjšanje sečne kisline. Dodajte  pol čajne žličke sode bikarbone v skodelico vode in pijte vsak dan. 

Pomagajo tudi limone. Limone povečujejo alkalnost telesa in preprečujejo nastajanje kristalov sečne kisline. Prav tako je učinkovit jabolčni  kis. Tako kot limone tudi jabolčni kis povečuje alkalnost telesa. Jabolčna  kislina je učinkovita pri razpadu sečne kisline saj jo izžene iz telesa. Dodajte žličko jabolčnega kisa v 200 ml vode in pijačo zaužijte vsak dan  pred kosilom ter večerjo. 

Povečanje koncentracije sečne kisline se lahko pojavi tudi zaradi zmanjšanja izločanja s sečem, kar je lahko posledica težav z ledvicami ali  žolčnikom. 

Spremembe v ledvicah se lahko začnejo dogajati že dolgo pred pojavom  simptomov, lahko pa se zgodi, da se simptomi sploh ne pojavijo in ledvica lahko tiho umre.  

Kosti so največji porabnik vode v telesu. Pijte vodo. Starejši kot smo,  manj čutimo žejo, zato moramo aktivirati ta senzor in se zavestno navaditi spiti čim več vode na dan. 

V fazi resorpcije telo kalcij prepozna kot tujek, zato se pojavlja vnetje.  Vnetje je znak, da želi imunski sistem spontano očistiti depozite kalcija,  in lahko se zgodi, da uspe telesu v tem procesu popolnoma odstraniti  kalcinat.  

Vnetje se začne v sinovialni membrani, ki pokriva sklep in je kot zaščitna  vrečka. Ta zaščitna vrečka je napolnjena s tekočino za mazanje sklepa  in se imenuje sklepna tekočina ali sinovialna tekočina. Ta sklepna tekočina oskrbuje sklep, dovaja hranila in kisik do hrustanca (gladko tkivo,  ki prekriva konce kosti). Čezmerna sinovialna tekočina je povezana z  nastankom panusa (izrastek, ki je sestavljen iz zgoščene sklepne tekoči ne). Panus proizvaja več encima, ki uničuje bližnji hrustanec in poslabša  stanje na prizadetem območju ter vodi v destrukcijo sklepnega hrustanca  in ankliozo (otrdelost sklepa, stanje, ko v sklepu ni nobenega giba več)  sklepa. 

Kontrakture nastajajo v sklepih in izven sklepov. Kontraktura izhaja iz  latinske besede contractio (krčenje) in pomeni otrdelost sklepa oziroma  omejeno gibljivost v sklepu. Povzroča tudi omejitve gibanja in bolečine. Nastane zaradi skrajšanja mišic, vezi in zmanjšanja sklepnih ovojnic.  Vzrok za nastanek sklepne kontrakture je v samem sklepu, sklepni ovojnici, ki ima veliko vezivnih vlaken, skrajšani vezi ali poškodbi sklepnih  površin. Posebna oblika sklepne kontrakture je ankiloza. 

Pri ankilozi za razliko od kontrakture ne gre samo za omejeno gibljivost,  pač pa za stanje, ko v sklepu ni nobenega giba več. Ankiloza je lahko  koščena ali fibrozna. V prvem primeru sta obe kosti, ki v sklepu sodelu jeta, koščeno prerasli, v drugem primeru samo z vezivom: 

– z vezivom (fibrozna ankiloza), 

– s kostnim tkivom (kostna ankiloza) po kostni metaplaziji. 

Fibroblasti, ki tvorijo vezivo v sklepni špranji, se preobrazijo v osteoblaste, ki tvorijo organski osteoid, v katerega se kasneje nalagajo kalcijeve  soli. 

Vnete sklepe sproščajo prostaglandini – snovi, ki vzburjajo živčne končiče, širijo krvne žile in privabljajo v to območje bela krvna telesca.  Posledici tega sta bolečina in vnetje. 

Tudi pri ramenskemu sklepu sta zelo pomembni pravilna prehrana in fizična aktivnost. 

Vse kar zaužijemo, se vidi na fizični ravni in vse kar mislimo, na mentalni ravni. V mentalnem svetu so ramena nosila bremena. Možni vzroki  – mentalni pritisk in utesnjenost, mišice se ne morejo raztegniti, izguba  mentalne gibljivosti.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.