Izgorelost!

Veliko nas je bilo že v situaciji izgorelosti. To je tisti občutek, ko si čustveno, fizično in mentalno izčrpan. Vendar se nekateri enostavno skoraj vsak dan soočajo z izgorelostjo in sem mnenja, da je prav spregovoriti več na to temo.

Če ste oseba, ki se najde v spodnjem opisu in se kronično sooča s temi izzivi predlagam, da si poiščete strokovno pomoč, saj to spada med depresivne motnje in je vključena v Mednarodno klasifikacijo bolezni.

Tako! Sedaj, ko to razumemo pa pojdimo dalje! 😃

Kadar govorimo o izgorelosti ponavadi govorimo o dveh tipih ljudi:

– prvi tip je mnenja, da je vedno izgorel, »ja sej veš kakšna je situacija, nimam časa za sebe, morem tisto, moram ono, moram tretje, vsi bi me samo izkoriščali, itd.«

– drugi tip pa je mnenja, da nikoli ni izgorel in ima občutek, da lahko vedno naredi več, in gre trmasto skozi vsa možna čustva in znake izgorelosti.

Ne glede na to kateri tip smo, končni rezultat je pri obeh enak. Take osebe imajo težave z medosebnimi odnosi, nimajo volje do hobijev, volje do spolnih odnosov, imunski sistem jim pogosto pada, po možnosti se razvije rak na dojki/prostati/želodcu in še bi lahko našteval.

Ok, najprej pojasnimo, kdo sploh gre skozi izgorelost in kakšni tipi karakterja so ljudje, ki pogosto izgorevajo?

1. Je oseba, ki je perfekcionist – perfekcionist je tisti tip človeka, da v primeru, če nekaj ne gre tako kot so si oni zamislili, ne bodo srečni. Naravnani so tako, da vse mora biti perfektno in namesto spontanosti vedno iščejo perfektnost.

2. Pesimist – pesimist je tisti, ki nikoli ni z ničemer zadovoljen. Lahko vse gre po načrtu, družina je vredu, posel cveti, starši so živi in zdravi oni pa še vedno niso zadovoljni pa tudi če se postavimo na trepalnice. Pesimizem je način razmišljanja in nikakorn jih ne moreš zadovoljiti.

3. Naslednji je Control freak ali nadzor čudak – To so osebe, ki želijo imeti vse pod kontrolo, drugače niso srečni. Te osebe prepoznamo v situacijah kadar se nekaj malo večjega zgodi izgubijo kontrolo. V praksi nekako takole zgleda. Kadar njihovi otroci zrastejo in si ustvarjajo svoje mišljenje, te osebe izgubijo nadzor, saj jim ne morejo več postavljati pravil ( nadzor) in nikakor ne morejo uživati v starševski vlogi. Še en primer je podjetnik. Takšna oseba ponavadi vse počne sama (administracija, managment, socialna omrežja, podpora…) in vse dokler lahko shajajo s tempom so mirni, kadar pa posel naraste  izgubijo nadzor in vse gre narobe. Ne bodo pa si dovolili, da najamejo nekoga saj oni to najbolje opravljajo in si ne morejo privoščiti še več dela z nadziranjem zaposlenega.

4. Nato pa še imamo tipa A osebe – to so zelo tekmovalne osebe in slaba stran teh oseb, je da se vedno primerjajo z drugimi. »Lej ta ima dober avto jaz pa nimam« ali pa »Ona ima boljšo postavo, kot jaz«. Konstantno se primerjajo z osebam, ki so nadarjeni na določenih področjih, kjer sami niso. Težko razumejo, da je prav, da smo si različni in je potrebno poiskati svoje dobre lastnosti, v čem so sami dobri in postati še boljši.

To je nek okvir teh oseb, ki pogosto izgorevajo.

Kaj pa povzroča njihova izgorelosti?

1. Zanemarjenost – Kaj je zanemarjenost? Ponavadi takim osebam pravimo, da so se zapustili, kot na primer: »se bašem vsak dan z hitro prehrano in sem se zredil za 20kg« ali pa »nimam energije, utrujen sem, ne da se mi telovaditi, nočem se družiti, dovolj imam vsega, itd.« potem je lahko zanemarjanje odnosov z družino, partnerji, otroci… to vse spada pod zanemarjenost. To so posledice zanemarjenja in tu lahko vidimo zakaj imajo takšne osebe probleme z medsebojnimi odnosi, pomanjkanja spolnih poželenj, ipd.

2. Preobremenitev – To so osebe, ko si nalagajo vedno več dela, konstantno sprejemajo nove projekte, konstantno morajo graditi nova razmerja in nove partnerje. Opravljajo 3-4 poklice naenkrat vse bi sami naredili, vse bi sami počeli, ker pač oni to najboljše opravljajo namesto, da bi se osredotočijo samo na eno stvar.

3. Pomanjkanje samorasti – Samorast je zelo pomemben dejavnik človeka saj to nam omogoča, da postanemo boljša verzija sebe. Če nikjer v življenju ne napredujemo bodisi na fizičnem ali mentalnem področju, enostavno se nimamo česa veseliti, ker se nič zanimivega ne dogaja. To privede do tega da postanemo depresivni in se ves čas oziramo na ostale, kaj vse so dosegli v svojem življenju v najslabšem primeru postanemo tudi ljubosumni in uničevalni. To lahko privede do velike izgorelosti.

4. Novosti – vsako človek potrebuje neko pozitivno vzdušje, nove izkušnje, nove stvari, kot izlet v tujini, nova oblačila, novi film, koncerti, tekme, knjige… Saj to prinese veselje in zadovoljstvo v vseh nas. Kadar tega ni, oseba lahko postane depresivna in samopomilovalna »kako sem bogi/a, nihče se ne ukvarja z mano, nihče me ne mara, nimam z kom,…«. Najprej je potrebno znati sam uživati v novostih  šele nato pridejo osebe, ki bodo želeli doživljati stvari z nami. (podobno kot bi želeli narediti lušte nekomu z dobro hrano prav tako lahko naredimo lušte z dobrim užitkom). Nihče pa noče postati depresiven zato se tudi večina izogiba takšnim osebam.

5. Plod domišljije – Kako to mislim plod domišljije? Tem osebam pravimo, da naredijo iz muhe slona. Takšne osebe kadar se znajdejo v neprijetnih situacijah, zadeve začnejo povečevati do te mere, da celo tudi zbolijo. Najboljši primer, ki ga lahko dam je kadar posameznik zgubi službo. Njihove misli so nekako tako: »kako bom preživel, imam 2 otroka, kako bomo preživeli naslednji mesec, kako bom plačal najemnino,…«. Potem imamo primere, kadar delovodja pokliče posameznika v pisarno. Na poti do tja bi večina pomislili »kaj sem spet naredil?, ali me bodo odpustili?, kaj pa če me odpustijo pa nebom mogel plačati najemnine?, ziher je Joža spet kvasal bedarije za mojim hrbtom,…«. Na koncu ugotovijo, da so jih poklicali zato, ker se jim stranka želi zahvaliti osebno za njihovo pomoč. Seveda to so redki primeri, nekatere osebe to počnejo vsak dan.

Kadarkoli se nekaj zgodi v našem življenju, bodisi zmaga poraz ali izguba, se vedno zatekamo nekomu. Ponavadi se zatekamo 3. osebam, pri katerih iščemo neko tolažbo sočutje ali potrditev.

Kdo so te osebe h katerim se ponavadi zatekamo?

1. Downer – Downer je oseba, ki te ponavadi spravi do tega, da dvomiš v svoje odločitve in ti je žal, da si jih sploh sprejel ne glede na to ali se bodo te odločitve, ki si jih naredil/a v življenju pozneje obrestovale. Stavek, ki ga ponavadi slišimo od take osebe kadar nam nekaj ne uspe se glasi nekako takole: » saj sem ti rekel da ti nebo uspelo, zakaj si sploh šel/la to?« ali pa » zakaj si se zato odločil/la sej vidiš da te vsi izkoriščajo« potem še za zaključek kaj bi oni vse naredili na tvojem mestu »jaz bi na tvojem mestu jim reku svoje« in podobno. Vse kaj naredijo s tem je to, da samo povečajo tvojo izgorelost in v mislih se pojavi stavek kot je »ja imel si prav«. Posledica pa je očitna, saj po tistem se osebe zaprejo same vase, ker nimajo več poguma, da bi sprejele nove in boljše odločitve. Zato rečemo takim osebam downer, saj nas držijo na dnu ali kot oni verjamejo »nas postavijo na realna tla«.

2. Upper – Je oseba, ki te ljubi brezpogojno in ne glede na to kaj vse narediš v življenju bo vedno na tvoji strani in te bo vedno spodbujal. Stavke, ki jih ponavadi slišimo od takih oseb so »saj veš, da verjamem vate«; »ne glede na to kaj se zgodi ti bom stal/a ob strani«; »lahko so srečeni, da te imajo saj si čudovita oseba«; itd. To so zelo prijetne osebe za pogovor, saj ti bodo vedno dajale občutek, da si nekaj posebnega.

3. Sokratski – Sokratske osebe so ponavadi tiste osebe, ki izzovejo tvoj občutek izgorelosti. Da lažje razumemo zakaj se reče takšni osebi sokratska oseba je, da se seznanimo z njegovim ustanoviteljem Sókratesom. Sokrat je bil grški filozof in je razvil dialektično metodo z namenom, da bi pomagal najti lastno resnico ali celo braniti manjšinske položaje. Zato takšna oseba spodbija vse tvoje izgovore in opravičila »zakaj ne bi«. Takšne osebe smatramo za liderje. Stavek, ki ga ponavadi slišiš od takšne osebe se glasi nekako takole: »si prepričan/a da je situacija zares tako huda?« ; »se ti ne zdi da malo pretiravaš in da je to še sam en izgovor zato ker se ti ne da?«. Vsekakor pogovor z takšno osebo ni ravno prijeten in sproščujoč, ampak te osebe ti največ pripomorejo k temu, da prebrodiš trenutno situacijo, katera je lahko samo plod domišljije in celo preprečijo domišljiji, da se razvije v nekaj več kot je že. Ponavadi po pogovoru z takšno osebo prej dojamemo, da dejansko faza skozi katero gremo ni tako slaba kot smo si domišljali.

Odvisno je h komu se zatekamo, kajti če se zatekamo osebi, ki je downer bo naša izgorelost še večja, če se zatekamo k osebi, ki je upper se naša izgorelost zmanjša, vendar v večini primerov nismo še takoj pripravljeni na nov začetek zato se samo zmanjša, vendar ostanemo v tem stanju. Če pa se zatekamo osebi, ki je Sokratska potem se naša izgorelost še bolj zmanjša saj nas »brcnejo v rit« in zbudijo bojevnika v sebi. V življenju potrebujemo bolj ali manj osebe, ki so upper in sokratke, kernam pomagajo skozi težke čase, vendar najboljše kar lahko naredimo je to, da pomagamo sami sebi, da sploh ne pridemo do stanja izgorelosti.

Tudi izgorelost v mejah normale lahko blagodejno vpliva na naše počutje. Osebe, ki doživljajo izgorelost na pozitiven način so ponavadi podjetniki, ki uživajo v svojem delu ali športniki, ki ljubijo to kar počnejo. Po končanem delu ali treningu so fizično in psihično utrjeni vendar se počutijo odlično saj to je indikator, da so nekaj naredili za danes.

Sedaj, ko razumemo, kakšen karakter so ponavadi osebe, ki zgorevajo, kaj največkrat povzroča izgorelost in komu se pogosto zatekajo izgorele osebe, kako pa lahko potem sami sebi pomagamo?

Navedel bom nekaj dejavnikov s katerimi si lahko pomagamo, vendar ni rečeno, da nam bodo pomagali premagati tudi izgorelost.

– Zaščiti svoj DA: Yes-man ali Yes-women osebe, ki pristanejo na vse mogoče prošnje, če jim je do tega ali ne. Samo, da nebi prosilca »užalili« ali »razjezili«. Naj vam povem da je v redu, če včasih rečete tudi NE in če tega ne razumejo, potem jih ne potrebujete v svojem življenju. Raje se osredotočite na osebe, ki ne izkoriščajo vaš DA. Nekatere osebe so takšne, da vas pogosto prosijo za usluge ki jih ne vračajo. Pred njimi se je potrebno zaščititi, saj takim osebam pravimo tudi psihični vampirji. Raje se obkrožite z ljudmi, na katere se lahko zanesete tudi sami, ko jih boste potrebovali.

– Ugasnite telefon za 15min na dan in meditirajte ali pa molite. Naprave, kot so telefon/računalnik so lahko veliko breme takrat, ko potrebujemo čas zase. Vsaka oseba potrebuje svojih 15min, kjer obstaja samo ona in nihče drug. Videi/slike, ki jih vidimo na naših napravah, so včasih tudi negativne in če vzbudijo negativen občutek že zgodaj zjutraj potem naš dan nekako postane odsev tega. Zgodi se, da je tudi kakšen dober video kateri nam dvigne razpoloženje, ampak vprašajmo se ali si res želimo, da naše počutje kontrolira ena sama naprava, ki naključno izbira dobre ali slabe videe? Saj veste kot pravi pregovor: kakšno jutro, takšen dan! Zakaj potem ne bi raje tisti čas posvetili sebi in ne takoj prijeli telefon v roke. Če začnemo dan z meditacijo s katero vzbudimo dobro počutje in ljubezen do samega sebe, potem bo večji del našega dneva podoben temu, hkrati pa nas usmeri k večjim uspehom na poti do naših ciljev. Poskusite vsaj za 30 dni in primerjajte svoje dneve pred in po tem.

– Otroci/živali – kadar smo v bližini otrok ali živali se tudi naš notranji otrok prebudi in pozabimo na vse probleme, deluje terapevtsko.

– Vsake 3 mesece pobeg v pravljično deželo. Kako to mislim? Enostavno vsake 3 mesece odpeljimo samega sebe na razvajanje ali je to ena noč v hotelu toliko, da smo sami, če ste slučajno oseba, ki je v razmerju in si privoščite masažo ali pa se zatečete v ’’mancave – prostor za moške’’ kjer igrate video igrice cele dneve ali med drugimi odhod v hribe, kuhanje, pospravljanje itd. vse kaj vas sprošča in ne potrebujete nobenega.

– Pogled na svet iz drugega zornega kota. Včasih smo lahko tako globoko naravnani v svoje težave da ne pogledamo na svet iz drugega zornega kota. Da bi pogledali na svet iz drugega zornega kota, se lahko odpravimo na bližnji jug kjer ljudje živijo v revščini in nimajo primernega gretja pozimi, nimajo dovolj hrane ipd. Odpravimo se lahko v bližnjo bolnišnico in si ogledamo osebe, ki jim ni več pomoči in vse kar si želijo je le to, da bi bili zdravi. Takrat bomo dojeli, da naše življenje niti ni tako slabo kot ga mi doživljamo in da je nekdo tam zunaj, ki bi se zamenjal z nami v trenutku samo zato, da bi imel toliko izbire kot jih imamo mi (kot na primer, da zamenjajo službo, ki jim ni všeč, da zamenjajo razmerje v katerem se ne počutijo srečne) saj nekatere osebe nimajo izbire nasploh, ne morejo imeti razmerja, saj so na smrtni postelji ali pa nimajo osnovnih potrebščin za preživetje.

– Hvaležnost – ponavadi smo hvaležni takrat, ko se znajdemo v težki situaciji, kot na primer se zgubimo v drugi državi in nam ukradejo denarnico ter kovčke. Ko gremo skozi to nočno moro in ko končno prispemo domov ter nam pridejo v podporo osebe, ki nas imajo radi enostavno ne moremo, da se ne bi počutili hvaležni za topel dom in družino. Zakaj ne bi hvaležnost doživljali vsak dan? Zakaj bi morali čakati na težke trenutke, saj vsak trenutek smo lahko hvaležni za nekaj.

– Glasba – izbira glasbe, ki vas bo spravila v dobro voljo

– Komedije – kadar smo pod pritiskom ni boljšega kot pa, da se znajdemo v družbi komedijantov, saj problemi izginejo kot da jih ni bilo nikoli.

– Poenostavi življenje – poenostavimo svoje življenje! Poglejmo, kje se nam največ zatika v življenju in to zadevo optimizirajmo tako, da poiščemo alternativo, ki bo namesto nas ali pa nam pospeši hitrost delovanja. Dan danes to več ni takšen problem, saj imamo mobilne pripomočke, ki nam lahko pomagajo pri organizaciji dneva. Kot na primer pisanje opomnikov kaj in kdaj moremo kaj narediti (naročen pri zdravniku, sestanek z stranko, frizer…). Bolj smo organizirani, manj bomo zmedeni in pod stresom. Če opravljamo delo, ki nam jemlje ogromno časa, poiščimo program, ki nam bo prikrajšal odvečno delo in bomo posledično tako prej opravili naše delo. Enostavno si poenostavimo življenje in ga manj zakomplicirajmo.

– Minimiziraj razmerja – Če ste družabna oseba se vprašajte ali res potrebujete vse te prijatelje za katere dajete večino svojega časa in ali dobivate enako mero nazaj kot jo dajete. Ali dovolj posvečate pozornost osebam, ki vam dajejo svoj čas in razum? Saj če ste preveč zaposleni posledično tudi nimate dovolj časa za osebe, ki vam nekaj pomenijo.

– Telovadba – telovadba je pomemben dejavnik v našem življenju, saj z njo krepimo mišice in zdravje in se nikoli ne počutimo slabo po dobri telovadbi, kajti izločamo hormon sreče.

– Išči napredek ne pa perfektnost – če smo osredotočeni na perfektnost se nikamor ne premaknemo, saj se vsaka zadeva da izboljšati v neskončnost, zato se raje osredotočimo na napredek in skozi čas izboljšamo tudi kvaliteto dela.

Sedaj smo prišli, do konca tega članka. Verjamem, da se je večina vas ki ste prišli do konca našla v tem članku in srčno upam, da vam bodo te informacije pomagale. Prav tako verjamem, da ima vsak izmed nas nekoga v življenju, ki se sooča z izgorelostjo zato je več kot dobrodošlo, da bi delili to objavo naprej med vaše prijatelje in družinske člane.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.