Kalcinacija rame – naravno zdravljenje

Rama, ali roka na splošno, je najbolj kompleksen del človeškega telesa zaradi svoje velike mobilnosti. Igra ključno vlogo pri naši vsakodnevni aktivnosti, zato je pogosto izpostavljena različnim težavam, med katerimi je ena izmed najpogostejših kalcinacija rame.

kalcinacija rame

Rama

Ramo sestavljajo štirje sklepi: sternoklavikularni, akromioklavikularni, skapulotorakalni in glenohumeralni. Poleg tega je sestavljena iz več mišic, ki potekajo v različnih smereh in prekrivajo ter premikajo ramenski sklep. 

Gre za najbolj gibljiv sklep v telesu, ki omogoča širok nabor gibov, kot so:

  • fleksija (predročenje), 
  • ekstenzija (zaročenje), 
  • abdukcija (odročenje), 
  • addukcija (priročenje), 
  • medialna oziroma notranja rotacija, 
  • lateralna oziroma zunanja rotacija,
  • kroženje (cirkumdukcija).

Kaj je kalcinacija rame?

Kalcinacija rame oziroma kalcifikacija rame je degenerativna sprememba ramenskega sklepa, ki najpogosteje nastane na območju vezi rotatorne manšete. 

Gre za stanje, pri katerem se v tkivih ramenskega sklepa tvorijo trdne tvorbe kalcijevih soli. Te tvorbe lahko nastanejo v različnih strukturah, kot so vezi, kite in druga tkiva, ki sestavljajo ramenski sklep.

Kalcinacija rame se večinoma pojavlja pri posameznikih, starih od 40 do 60 let. Raziskave kažejo, da je kalcinacija rame bolj pogosta pri ženskah kot moških (National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295680/).

Simptomi kalcinacije rame

Simptomi kalcinacije rame so lahko zelo neprijetni in vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Med glavnimi simptomi izstopa bolečina, ki se lahko razširi v okolico ramena ter omejuje gibljivost sklepa. Poleg bolečine se lahko pojavita tudi nelagodje in občutek togosti v ramenskem sklepu, kar lahko vpliva na izvajanje osnovnih vsakodnevnih opravil. Kalcinacija rame je lahko tudi asimptomatska, torej neboleča, v tej obliki se pojavi pri 3-7 % posameznikov (Medicofit, https://medicofit.si/en/calcification-in-the-shoulder-what-is-it-and-how-do-we-eliminate-it/). Razumevanje kalcinacije rame je ključno za pravilno diagnosticiranje in zdravljenje tega stanja, pri čemer lahko naravni pristopi igrajo pomembno vlogo pri lajšanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja posameznika.

Možni razlogi za nastanek kalcinacije

Nastanek kalcinacije rame je pogosto povezan z več dejavniki, med katerimi izstopajo vnetje, poškodbe ter proces staranja. Vnetje, ki se lahko pojavi v okolici ramenskega sklepa, lahko prispeva k razvoju teh trdnih kalcijevih tvorb. Prav tako so lahko poškodbe ramenskega sklepa sprožilec za nastanek kalcinacije, saj lahko poškodbe povzročijo vnetje in spremembe v tkivih. Staranje pa lahko poveča tveganje za kalcinacijo rame, saj se s starostjo povečujejo degenerativni procesi v sklepih.

Za nastanek kalcinacije lahko prispeva tudi zakisanost telesa, ki je lahko posledica nakopičenih strupov in težav s presnovo. To stanje lahko povzroči vnetje kosti in okužbe z mikroorganizmi, kar lahko vodi v povečanje koncentracije sečne kisline v krvi. Povečana koncentracija sečne kisline je povezana z vnetjem sklepov in protinom, presnovno boleznijo, ki povzroča vnetje sklepov. Priporočljivo je izogibanje živilom, ki vsebujejo veliko purina, kot so jetra, drobovina, perutnina in stročnice.

kalcinacija rame

Naravni ukrepi za zmanjšanje kalcinacije

Naravni ukrepi za zmanjšanje in olajšanje simptomov kalcinacije rame igrajo ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja posameznika. 

1. Pitje vode: Zadostna hidracija je izjemno pomembna pri zmanjšanju koncentracije sečne kisline v telesu. Pijte dovolj vode čez dan, da pomagate izločiti odpadne produkte iz telesa, kar lahko prispeva k zmanjšanju kalcinacije.

2. Prehrana bogata z antioksidanti: Vključitev hrane, ki je bogata z antioksidanti, je ključna. Sveže sadje, zelenjava, ribe in oreščki vsebujejo antioksidante, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v ramenskem sklepu ter spodbujajo zdravo tkivo.

3. Prehranska dopolnila: Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjih oljih ali prehranskih dopolnilih, lahko pomagajo zmanjšati vnetje in bolečino v ramenskem sklepu. Prav tako lahko razmislite o jemanju kurkume kot prehranskega dopolnila, saj ima protivnetne lastnosti.

4. Masaža: Blaga masaža prizadetega območja lahko pomaga sprostiti napete mišice okoli ramenskega sklepa. Masaža z ventuzami pa je še ena možnost, ki lahko prispeva k zmanjšanju bolečine in izboljšanju cirkulacije krvi v ramenu.

5. Zdrav življenjski slog: Zmanjšanje stresa, redna telesna aktivnost in dovolj spanja lahko prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju in zmanjšanju vnetja v telesu.

Zaključek

Kalcinacija rame je resno stanje, ki lahko povzroči veliko nelagodja in omejitve v vsakdanjem življenju. Vendar pa se z uporabo naravnih pristopov in pozornostjo do lastnega zdravja lahko zmanjšajo neprijetni simptomi in izboljša kakovost življenja. Pravilna prehrana, uživanje dovolj vode ter redna masaža in telesna aktivnost lahko igrajo ključno vlogo pri obvladovanju kalcinacije rame.

Pomembno je razumeti, da lahko vsak posameznik doživlja kalcinacijo rame drugače, zato je nujno posvetovanje s strokovnjakom za pravilno diagnozo in zdravljenje. S pravilno nego in naravnimi terapevtskimi pristopi lahko posamezniki ohranijo funkcionalnost svojega ramenskega sklepa ter se vrnejo k aktivnemu in udobnemu življenjskemu slogu. Zavedanje o možnostih naravnega zdravljenja in skrb za lastno zdravje lahko pomagata pri premagovanju kalcinacije rame in izboljšanju splošnega počutja.

VIRI IN LITERATURA

1. National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295680/

2. Medicofit, https://medicofit.si/en/calcification-in-the-shoulder-what-is-it-and-how-do-we-eliminate-it/

valentina koceva

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.