Masaža kot preventivni ukrep za sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala je pogosta težava, ki prizadene veliko ljudi in se lahko pojavi na dva glavna načina: 

1. K razvoju tega sindroma lahko prispeva prisilna drža roke pri izvajanju določenih nalog

2. Pomemben dejavnik je staranje, saj se s staranjem spreminjajo tkiva v telesu, ki vplivajo na karpalni kanal. 

V tem članku bomo podrobneje raziskali vzroke, simptome in metode zdravljenja sindroma karpalnega kanala.

sindrom karpalnega kanala

Kaj je sindrom karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala je stanje, pri katerem se mediani živec, ki poteka skozi karpalni kanal, stisne ali vname. Je najpogostejša nevropatija zaradi ukleščenja živca, ki predstavlja 90 % vseh nevropatij (NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/)To lahko povzroči bolečino, otrplost, mravljinčenje in šibkost v roki in prstih. Pogosti simptomi vključujejo:

 • težave pri držanju predmetov,
 • šibkost roke,
 • neprijetno otrplost.

Pri sindromu karpalnega kanala gre za utesnitev medialnega živca, ki se nahaja v tunelu, ki ga tvorijo kosti in čvrsta opna na spodnji strani zapestja. Ta prehod, znan tudi kot karpalni ali zapestni kanal, je tog. Če se tkivo v njem vname in nabrekne, pritiska na medialni živec in povzroči simptome sindroma zapestnega kanala ali sindrom karpalnega kanala. 

Prostor v zapestnem kanalu je omejen s kostmi. Vsako vnetje kit oziroma kitnih ovojnic, ki povzroči oteklino, zahteva več prostora, kar lahko stisne zdrava tkiva okoli njih, vključno z medialnim živcem.

Kite in mišice, ki upogibajo prste, so obdane s kitnimi ovojnicami, ki jih varujejo pred zunanjimi silami. Kite s kitnimi ovojnicami potekajo skupaj z medialnim živcem skozi zapestni kanal, ki ga tvorijo kosti.

Živci so zelo občutljivi na kompresijske sile, kar jim preprečuje normalno prenašanje živčnih impulzov. Glavna značilnost nevropatskih simptomov sindroma karpalnega kanala je omrtvičenost prstov, ki jih oskrbuje medialni živec.

Kateri so prvi znaki sindroma karpalnega kanala?

Prvi znaki sindroma karpalnega kanala vključujejo neprijeten in pekoč občutek ter mravljinčenje v prvih treh prstih (palec, kazalec in sredinec). Ti simptomi se pogosto pojavljajo ponoči, ko telo počiva. Stanje se sčasoma poslabšuje, prsti izgubljajo občutek za dotik, še posebej od palca do polovice prstanca. V naprednejših primerih se lahko pojavijo tudi degenerativne spremembe, zaradi katerih oslabijo in izginejo nekatere mišice v dlani. Oseba lahko občuti bolečino v rami in celotni roki.

Neprijetni občutki v prstih se lahko pojavljajo več mesecev, včasih s prekinitvami, odvisno od stopnje prizadetosti živca. Daljše kot trajajo težave, bolj dolgotrajno in težavno je okrevanje. Sindrom karpalnega kanala, ki se ne zdravi pravočasno, lahko povzroči trajno poškodbo živca, stalno omrtvičenje in atrofijo nekaterih mišic v dlani. 

Sindrom karpalnega kanala je treba takoj obravnavati, saj mišice, ki atrofirajo ob dolgotrajni okvari, ne morejo več povsem okrevati. Postanejo šibkejše, moč je okrnjena, poleg tega pa pride do izgube mišične mase.

V primerih začetne in blage utesnitve karpalnega kanala zadostuje počitek z opornico. Ker se omrtvičenost pojavlja običajno med spanjem, ko je zapestje upognjeno, lahko bolečino lajša posebna opornica, ki drži zapestje v iztegnjenem položaju. 

S pomočjo določenih masaž  je mogoče mišice sprostiti, zmanjšati njihovo oteklino in zmanjšati pritisk na medialni živec. 

Pritisk na medialni živec se lahko odraža po vsej njegovi poti, od spodnjega dela vratne hrbtenice pa vse do prstov na rokah. 

Medialni živec

Medialni živec (nervus medianus) poteka od vratne hrbtenjače skozi roko in zapestje ter je odgovoren za inervacijo (oskrbo z živčnimi impulzi) določenih mišic in kože na dlaneh in prstih. Potek medialnega živca je naslednji:

 1. Izhaja iz vratne hrbtenjače: Medialni živec izhaja iz vratnih hrbteničnih segmentov C6, C7, C8 in T1 (to so različni nivoji vratne in prsne hrbtenjače).
 2. Pot v podlahti: Po izhodu iz hrbtenjače potuje medialni živec vzdolž podlahti, kjer inervira (oskrbuje z živčnimi impulzi) določene mišice podlahti.
 3. Skozi zapestje: Medialni živec poteka skozi karpalni kanal ali zapestni kanal, ki se nahaja na spodnji strani zapestja. V tem kanalu poteka skupaj z drugimi strukturami, vključno s kite mišic in krvnimi žilami.
 4. Razvejevanje v dlani: Po izstopu iz zapestnega kanala se medialni živec razveja v številne manjše veje, ki oskrbujejo mišice in kožo dlani ter prstov.
 5. Inervacija prstov: Medialni živec zagotavlja živčne impulze za gibljivost in občutek v palcu, kazalcu, sredincu in delno prstanec na dlani.

Iz tega razloga je medialni živec izjemno pomemben za normalno delovanje roke, in če pride do utesnitve ali poškodbe tega živca, se lahko pojavijo simptomi, kot so bolečina, otrplost in oslabljena gibljivost v teh predelih roke. To je tipično za sindrom karpalnega kanala, ki sem ga omenilia prej.

Sindrom karpalnega kanala je degenerativna sprememba in se lahko pojavi na eni ali obeh rokah. Pojav je pogost, še posebej pri ženskah v srednjih letih ali v različnih starostnih obdobjih, kar je odvisno od njihovega poklica in drugih dejavnikov. Nekateri dokazi nakazujejo, da lahko hormonsko neravnovesje pri ženskah povzroči kopičenje tekočine v sklepih, kar lahko privede do otekline, še posebej med menopavzo. Omenjeni problemi se lahko pojavijo tudi med nosečnostjo, pri prekomerni obremenitvi ali ponavljajočih gibih ter pri prekomerni telesni teži. Fizično delo in drugi dejavniki lahko prav tako prispevajo k razvoju sindroma karpalnega kanala. 

karpalni kanal

Kako lahko pomaga masaža?

Masaža je terapevtska tehnika, ki vključuje gnetenje, pritiskanje in raztezanje mišic ter tkiv, da se izboljša cirkulacija krvi, sprosti napetost in spodbudi sproščanje endorfinov, naravnih bolečinskih blažilcev. Sindrom karpalnega kanala lahko preprečimo z masažo, saj ima ta ključno vlogo pri:

 1. Izboljšanje cirkulacije: Masaža poveča pretok krvi v rokah, kar pomaga pri oskrbi mišic in živcev s potrebnimi hranili.
 2. Sprostitev mišic: Masaža sprošča napetost v mišicah zapestja in roke, kar lahko zmanjša pritisk na mediani živec.
 3. Izboljšanje gibljivosti: S tehnikami raztezanja in sproščanja masaža poveča gibljivost v zapestju, kar pomaga preprečevati togost in omejitve gibanja.
 4. Sproščanje stresa: Masaža pomaga sprostiti telo in um, kar zmanjšuje splošno napetost in stres, ki lahko prispevata k simptomom sindroma karpalnega kanala.

Masažo za preprečevanje sindroma karpalnega kanala je priporočljivo izvajati redno. Nekaj sej masaže na leto lahko pomaga ohranjati zdravje zapestja in rok. Prav tako je pomembno, da se posvetujete z izkušenim maserjem, ki pozna anatomijo roke in zapestja ter uporablja pravilne tehnike masaže.

Sindrom karpalnega kanala lahko učinkovito preprečimo z rednim izvajanjem masaž.  S pravilnim negovanjem in skrbjo za svoje zapestje in roke lahko zmanjšate tveganje za to neprijetno stanje ter ohranite svojo gibljivost in udobje pri vsakodnevnih dejavnostih.

Vaje za lajšanje simptomov sindroma karpalnega kanala.

Obstaja več različnih vaj, ki lajšajo simptome sindroma karpalnega kanala. Za primer je tukaj opis ene izmed vaj:

Sedite na pete. Poskrbite, da stopala niso skrčena, in da prsti ne pritiskajo na tla. Roke položite med noge tako, da so dlani in prsti obrnjeni proti petam. Dlan naj bo v celoti na tleh, pri tem pa pazite, da ne dvignete zadnjice iz sedenja na petah. Ta vaja je zelo učinkovita, vendar je pomembno, da jo pravilno izvajate.

Kinesio toping ali tehnika lepljenja elastičnih trakov

Ena izmed metod, ki lahko pomaga, če imate sindrom karpalnega kanala, je tudi tehnika KINESIO TAPING (tehnika lepljenja elastičnih trakov). Kinesio taping je nasprotna metoda klasičnemu povijanju. S to metodo dvignemo kožo in podkožno tkivo, kar poveča prostor med mišico in kožo. To omogoči sprostitev pritiska na živce in zmanjšanje bolečine. Poveča se pretok krvi, dotok hranilnih snovi in pretok limfe. Obstaja več načinov uporabe te tehnike, ki jo je razvil japonski zdravniku dr. Kenzo Kase.

VIRI IN LITERATURA:

NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/

MedlinePlus, https://medlineplus.gov/genetics/condition/carpal-tunnel-syndrome/ 

valentina koceva

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.