Oslabele mišice

Mišice niso samo zato, da nam omogočajo gibanje, premikanje v različnih smereh in položajih in niso samo meso. Mišice nam pomagajo pri dihanju, kroženju krvi po telesu, žvečenju in konzumiranju hrane, govoru in smejanju.

Zaradi oslabelih mišic največ trpijo sklepi ter globoke mišice, ki potekajo vzdolž hrbtenice. Kaj sploh pomeni, da oslabijo globoke mišice in kaj to pomeni za človeka?

Oslabljena mišica je tanjša, manj definirana in manj napeta (slika 1), medtem ko bi zdrava mišica bila prikazana kot debela (slika 2), definirana in napeta.

oslabljene mišice
slika 1
slika 2

Vpliv oslabljene mišice na sklepih je kot neenakomeren in neprostorna, medtem ko bi vpliv zdravih mišic na sklepih je enakomeren in prožen.

Oslabljene mišice lahko povzročijo težave pri gibanju sklepov, saj ne morejo zagotavljati potrebne podpore in stabilnosti. To lahko povzroči bolečine, oteženo gibanje in povečano tveganje za poškodbe. Prav tako lahko oslabljene mišice vplivajo na delovanje sklepov, kar lahko povzroči degenerativne spremembe in druge težave.

Na drugi strani pa zdrave mišice zagotavljajo potrebno podporo in stabilnost sklepom, kar omogoča prožno in gladko gibanje. Prav tako lahko zdrave mišice zmanjšajo tveganje za poškodbe in druge težave s sklepi.

Globoke mišice so kot stabilizatorji, steber. Omogočajo, da se držimo pokonci ter da smo močni.

Globoke mišice so mišice, ki se nahajajo globoko pod površinskimi mišicami. Med njimi so mišice trupa, kot so mišice medeničnega dna, mišice trebušnega zidu in mišice hrbta.

Ti mišice so pomembne za stabilnost in ravnotežje telesa, kot tudi za pravilno držo in gibanje.

So najmočnejše mišice v telesu. Imajo zelo pomembno vlogo. Če te mišice oslabijo to pomeni, da smo proti koncu propadanja telesa in na koncu izgubimo moč govora.

Vedno sem trdila, da je glasen človek – zdrav človek.

Primer: Kako zgleda, ko je človek bolan, npr. – ima gripo?

Da ne bo pomote, to ni isto kot oslabelost mišice. Dajem samo primer, da me lažje razumete kaj sem želela povedati z ugotovitvijo, da je glasen človek – zdrav človek.

Vsekakor ni pomembno ali je to fizično ali psihično! Če človeka nekaj muči, je tiho.

V primeru fizične bolezni – gripa, je po navadi tiho. Nič mu se ne da. Je potrt. Boli ga vse in ni živahen.

Če je bolezen psihičnega izvora je enako. Človek je potrt in zamišljen. Ampak to ne pomeni, da so mu oslabele mišice. Bolezen – gripa je samo začasna, pri oslabelih mišicah pa ni tako. Problem je dosti bolj resen.

Sodobni človek, ki se zavestno izogiba uporabi mišic, kadar je to mogoče in se poskuša izogniti telesnemu naporu, te zamenja za ugodje ali pa primerno zmanjša količino telesne aktivnosti. Več sedi ali leži, s tem upada mišična zmogljivosti in njegova telesna zmogljivost se zmanjšuje. To pripelje do slabše gibljivosti sklepov ter pogosto vpliva na zdravje in počutje ter poveča možnost težav in poškodb.

Vadba je ključnega pomena za krepitev mišic. Priporočljivo je izvajati različne vaje za različne skupine mišic, kot so vaje za roke, noge, trebušne mišice in hrbtenico. Dovoljeno je tudi izvajanje vaj za kardiovaskularno zdravje, kot so hoja, tek, kolesarjenje in plavanje.

Prehrana igra pomembno vlogo pri krepitev mišic. Potrebno je zaužiti dovolj beljakovin, ki so gradbeni material za mišice. Priporočljivo je jesti ribe, meso, jajca, mlečne izdelke in stročnice. Prav tako je potrebno zaužiti dovolj ogljikovih hidratov in zdravih maščob, ki so potrebni za energijo in ohranjanje mišične mase.

V končni fazi, z redno vadbo in zdravo prehrano, bo vaše mišice postala močnejše in bolj vitalne.

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.

1 misli na “Oslabele mišice

  1. Pingback: Bolečine v mišicah - vzroki in obvladovanje

Komentarji so zaprti.