Refleksna masaža stopal

Refleksna masaža ali refleksoterapija sodi v alternativno medicino, ki vključuje fizično izvajanje pritiska na noge, dlani ali ušesa s posebnimi ročnimi tehnikami. Masaža refleksnih con nam ponuja preprosto metodo, da spodbudimo naše samozdravilne moči. Čeprav masiramo samo stopala, ušesa ali dlani, je učinek viden na celem telesu.

Z masažo refleksnih con (stopalo, dlani, ušesa) obdelujemo pomanjšano podobo celega človeka, ki z energetskimi povezavami učinkuje na celotno telo, um in duha.

refleksna masaža stopal

Kaj je refleksna masaža?

Refleksna masaža, znana tudi kot refleksologija, je tehnika, ki izvira iz starodavne Kitajske in Egipta ter ima dolgo zgodovino. Obstajajo dokazi, da so jo uporabljali že pred več tisoč leti.

Starodavna kitajska refleksologija temelji na prepričanju, da so določene točke na stopalih in dlaneh povezane s posameznimi organi in sistemi v telesu. S pritiskanjem na te točke naj bi izboljšali energetski pretok in s tem spodbudili naravno zdravljenje telesa.

Podobno je tudi v starodavnem Egiptu obstajala praksa masaže stopal, ki je bila uporabljena za lajšanje bolečin in nelagodja ter za izboljšanje splošnega počutja.

Sodobna refleksna masaža, kot jo poznamo danes, je postala bolj priljubljena v zahodnem svetu v 20. stoletju. William H. Fitzgerald, ameriški zdravnik, je prispeval k razvoju sodobne refleksologije. Njegovo delo je nadaljevala Eunice Ingham, medicinska sestra, ki je razširila tehniko masaže stopal in jo prilagodila potrebam sodobne refleksologije.

Danes je refleksna masaža priznana kot oblika komplementarne terapije in se uporablja po vsem svetu za spodbujanje sprostitve, lajšanje stresa in izboljšanje splošnega počutja.

V študiji iz leta 2011, ki jo je financiral Nacionalni inštitut za raka, so raziskovalci preučevali vpliv refleksologije na ženske z napredovalim rakom dojke, ki so že prejemala druge oblike zdravljenja, kot je kemoterapija. Ugotovili so, da je refleksna masaža pomagala zmanjšati nekatere simptome ter izboljšala kakovost življenja udeleženk, vendar ni imela vpliva na bolečino (NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3137428/). 

Poleg tega so preučevali tudi učinke refleksologije na bolečino pri ženskah s predmenstrualnim sindromom (PMS) v manjši, a zanesljivi študiji. Rezultati so pokazali, da so ženske, ki so prejele refleksoterapijo ušes, rok in stopal v obdobju dveh mesecev, poročale o zmanjšanih simptomih PMS v primerjavi z ženskami, ki niso prejele tega zdravljenja. Vendar pa je treba upoštevati, da je bila študija majhna in izvedena pred desetletji. (NCBI, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8233263/).

Na čem temelji refleksna masaža?

Temelji na načelu kroženja življenjske energije, ali vitalne sile, imenovane Qi ali Chi, ki poteka skozi celo telo.

Energija Qi se nenehno pretaka skozi kanale oziroma meridijane v telesu, ki se začnejo in končajo v refleksnih točkah na stopalih ter dlaneh. Z obdelovanjem refleksnih con na stopalih in dlaneh vzpostavimo uravnotežen pretok energije Qi skozi telo.

Na stopalih in dlaneh imajo vsi organi pripadajoča mesta, tako imenovane refleksne cone, ki odsevajo trenutno stanje človeka. Motena refleksna cona boli na dotik, zdrava nikoli. Z masažo razbijemo boleče, kristalom podobne tvorbe, ki se z urinom, blatom in znojenjem izločajo iz telesa.

Refleksna masaža spodbuja delovanje organov in je tako tudi odlična metoda za ohranjanje zdravja. Deluje sproščujoče, izboljša spanec, čisti telo strupov, povečuje splošno odpornost …

Terapevt z refleksno masažo pomaga stranki, da se razbremeni ‘zapora’, ki ovira harmonično ravnotežje vseh telesnih funkcij. Takšne spremembe so dokaz življenjske moči stranke in ne učinkovitosti terapevta.

Desno stopalo, desna dlan sta zrcalni podobi desne, levo stopalo in leva dlan pa leve polovice telesa.

Refleksne cone se prekrivajo tako, kot se prekrivajo organi.

Parni organi, kot so ledvice, pljuča, se zrcalijo v refleksnih conah obeh stopal in dlani. Refleksne cone posamičnih organov, kot so srce, jetra, vranica, pa ležijo na levi ali desni strani (levo ali desno stopalo oziroma dlan, odvisno od strani).

Organi na sredini telesa, kot so požiralnik, hrbtenica, mehur, imajo svoje refleksne cone na notranji strani stopal ali dlani.

Pri refleksni masaži ne obdelujemo posameznih točk, temveč določena območja in površine imenovane cone.

Če stranke med masažo občutijo bolečino, to pomeni, da je cona energijsko motena oziroma kaže na neko obremenitev. Obsega motnje iz te cone ni mogoče ugotoviti. Zato terapevti, ki izvajamo refleksno masažo stopal, dlani ali ušes, ne smemo postavljati kakršnih koli medicinskih diagnoz.

Pomembno je, da pri refleksni masaži spremljamo odziv stranke in tudi na ta način uravnavamo potek masaže.

refleksna masaža

Refleksna masaža stopal

Refleksna masaža stopal je primerna za vsakega zdravega človeka ne glede na njegovo starost.

Masaže refleksnih con kljub njenim koristim nikakor ne smemo izvajati:

  • pri hudih okužbah in visoki vročini,
  • pri vnetju venskega ali limfnega sistema,
  • v nosečnosti,
  • pri ljudeh z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom,
  • pri rakavih obolenjih.

Vlažne noge!

Če med refleksno masažo strankina stopala ali dlani postanejo vlažne, to pomeni, da je telo dobilo dovolj spodbujajočih dražljajev. Lahko je to tudi znak za živčno napetost! To ugotovimo tako, da opazujemo, če se noge oziroma dlani posušijo v nekaj minutah same od sebe ali ne.

Vsako stopalo je sestavljeno iz 26 kosti. Te kosti so razporejene v treh glavnih skupinah: 

  • tarzalne kosti (7), 
  • metatarzalne kosti (5), 
  • falange (14).

Skupaj tvorijo kompleksno strukturo stopala, ki omogoča gibanje, podporo telesu in absorpcijo obremenitve pri hoji in teku. Največja je petnica. Stopala s svojimi tankimi kostmi nosijo celotno težo telesa stoječega človeka. To je možno zato, ker kosti stopal tvorijo prečne in vzdolžne oboke, zaradi katerih hodimo kot po vzmeteh.

Nasvet!

Kadar je možno in kolikor se le da, hodite bosi po tleh, saj to spodbuja refleksne cone. Kot dvonožna bitja se zemeljske energije dotikamo s stopali in kot drevo s koreninami z zemljo izmenjujemo energijo.

Refleksna masaža dlani

Roka ima 27 kosti. V vsaki roki imate 8 kosti zapestja (karpične kosti), 5 metakarpalnih kosti v dlan, in nato 14 falange kosti, ki tvorijo kosti v prstih. Skupaj to da 27 kosti v eni roki, in enako število v drugi roki.

Refleksna masaža dlani, je podobna kot refleksna masaža stopal. 

Kot stopala, imajo tudi dlani  določene točke, povezane s specifičnimi organi in deli telesa. 

Te točke naj bi odražale stanje in zdravje teh organov ter omogočale sproščanje napetosti in spodbujanje samozdravljenja. 

Refleksna masaža ušes

Refleksoterapijo lahko izvajamo tudi na ušesih. Deluje po enakih načelih kot refleksna masaža stopal ali dani, saj ušesa ustrezajo enakim določenim področjem telesa in organom kot pri stopalih in dlaneh. Ušesa so približno enake velikosti in oblike kot naše ledvice. V kitajski medicini se smatra, da so ušesa druge ledvice. 

Z masažo ušes segrejemo ledvice, nadledvično žlezo in celotno akupresuro našega organizma. Ušesna mečica je povezana z glavo, zunanji del uhlja je hrbtenica, polžek pa ustreza določenim notranjim organom.

Cilj ušesne refleksoterapije je lajšanje trenutnih težav. Ušesa so zaradi gostega prepleta živčevja zelo občutljiva in toliko bolj odzivna. Ušesna refleksoterapija je hitra in enostavna, v določenih situacijah lažje izvedljiva in bolj primerna kot druge oblike refleksoterapije. Masaža ušes je primerno krajša, zato so potrebne pogostejše ponovitve, prav tako pospeši cirkulacijo krvi in s tem oskrbi tudi možgane.

VIRI IN LITERATURA:

1. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3137428/ 

2. NCBI, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8233263/ 

valentina koceva

Opozorilo: Ta članek je napisala Valentina Koceva, gospa z večletnimi izkušnjami in obsežnim izobraževanjem licenc ter certifikatov na področju masaže. Avtorica ima bogato znanje in priznanja, ampak je vsebina članka namenjena izključno informativnim namenom ter ne predstavlja zdravniškega nasveta. V primeru zdravstvenih težav ali vprašanj se vedno posvetujte z zdravnikom.